Poreklo Rozenkrojcera

Odakle potiču Rozenkrojceri i ko je Kristijan Rozenkrojc? Rozenkrojcersko učenje univerzalne mudrosti vodi poreklo iz drevnih izvora. Početkom 17. veka termin „Ružin Krst“ je pojavio se u Evropi u klasičnim rozenkrojcerskim delima.

Naziv „Ružin Krst“ potiče iz srednjeg veka. Prvi put je objavljen u delima nemačkog teologa Johana Valentina Andree, početkom 17. veka. Ta klasična rozenkrojcerska dela su: „Fama Fraternitatis RC“ (objavlenjo 1614), „Ispovest Bratstva RC“ (1615) i „Alhemijsko venčanje Kristijana Rozenkrojca“ (1616).

Univerzalna duhovna obnova sveta

Ona govore o misterioznom bratstvu, čiji je cilj univerzalna duhovna obnova sveta. Njihov otac-brat, Kristijan Rozenkrojc (CRC) je sagradio „Kuću Svetog Duha“ i, sa svojom braćom, kao alhemičar, radi na stvaranju zlata i besmrtnih tela novog „kraljevskog para“.

U Evropi kasne renesanse, ove knjige su skrenule značajnu pažnju. U kasnijim vekovima nastalo je nekoliko rozenkrojcerskih pokreta, koji postoje i danas, ali imaju različito shvatanje tradicije i odnos prema njoj. U evropskoj intelektualnoj istoriji možemo, takođe, naći mnoge likove koji su bili pod uticajem ideja Rozenkrojcera.

Ko je Kristijan Rozenkrojc?

Kristijan Rozenkrojc, njegovo bratstvo i „Kuća Svetog Duha“ ne spadaju u domen basni i ne treba ih shvatiti istorijski. „Zlato“ na kojem je CRC radio, nije dragoceni metal, već duhovno zlato savršenog čoveka. Ime Kristijan Rozenkrojc nije zakonsko ime, već duhovno ime koje krije tajno značenje.

Kristijan Rozenkrojc je prototip čoveka koji živi put hrišćanske inicijacije, koji kreće s prvim pozivom kao učenik i doživljava kulminaciju uskrsnućem duhovne-duše. „Alhemijsko venčanje“ je pravo duhovno venčanje novorođene duše s duhom Hrista, koje na taj način stvara besmrtnog čoveka s besmrtnim telom.

Univerzalna mudrost

U Kristijanu Rozenkrojcu, koga su podučavali dvanaest adepta, nalazi se znanje starih religija – uključujući drevnu mudrost Egipta i Male Azije – spojenih u novu sintezu, ezoterično hrišćanstvo. Rudolf Štajner je pisao o tome u svom predavanju „Rozenkrojcersko hrišćanstvo“.

Poreklo Rozenkrojcera se, tako, može naći u drevnom učenju mudrosti, „univerzalnoj mudrosti“, koje je uvek bila, i uvek će biti, otkrivena ljudima koji tragaju za njom. Mudrost je bezvremena i večna, ali se uvek prenosi ljudima jezikom njihovog vremena i prostora.